Pienillä muutoksilla kohti parempaa unta

Uni on meidän hyvinvoinnin ja elämän perustarve ravinnon rinnalla. Hyvä yöuni auttaa meitä palautumaan päivän rasituksesta ja lataa akut seuraavaan päivään. Kun olemme hyvin palautuneita, niin olemme myös paras versio itsestämme. Palautuneena pystymme oppimaan uusia asioita, ratkaisemaan ongelmia, teemme parempia päätöksiä ja jaksamme kohdata arjen muuttuvat tilanteet.

Nykyisessä 24/7 elämässä uniongelmien määrä on kasvanut, kun businekset pyörii ihmisen luontaisesta rytmistä huolimatta. Hyvä uutinen kuitenkin on, että jokainen meistä osaa nukkua – toiset enemmän tai vähemmän, paremmin tai huonommin.

Parempaan uneen voi onneksi vaikuttaa jossain määrin itse tekemällä pieniä muutoksia arjessa ja niitä kannattaakin kokeilla.

  • Varaa riittävästi aikaa nukkumiselle ja iltatoimille: Aikuisen unen tarve on keskimäärin 7,5 tuntia, mutta yksilöllisiä eroja toki on.
  • Säännöllinen unirytmi: valtaosalla paras nukkumaan menoaika on klo 19 – 23.
  • Ajoissa nukkumaan: Tutkimusten mukaan erityisen palauttavaa syvää unta nukutaan eniten 22–24 välillä.
  • Nukkumaan silloin, kun väsyttää: seuraava unelias vaihe tulee vasta noin 90 minuutin kuluttua.
  • Säännöllinen ja terveellinen ravinto: unta haittaavia stressoireita ovat mm. alkoholi ja kahvi erityisesti iltaisin.
  • Aktiivisen liikunnan ajoittaminen aamuun ja päiväaikaan, iltaan sopii hyvin rauhalliset harjoitukset tai kävely luonnossa.
  • Digilaitteet kiinni ja valaistuksen himmentäminen 1-2h tuntia ennen nukkumaan menoa: Valoilla on virkistävä vaikutus ja digilaitteiden sisältö on usein mieltä aktivoivaa.
  • Nukkumapaikan rauhoittaminen: viihtyisä, rauhallinen, viileä ja puhdasympäristö, minkä saa yöllä pimeäksi. Sopiva makuuhuoneen lämpötila on noin 16-21 astetta, lisäksi illalla huoneen tuulettaminen tuo happirikasta ja raikasta ilmaa.
  • Stressin ehkäisy rentoutumalla: hengitysharjoitukset, meditaatio, syvärentoutus, jooga ja hengähdyshetket.
  • Vapaapäivä: Kerran viikossa yksi päivä, joilloin ei olisi mitään veloitteita, töitä, harrastuksia, rankkaa treeniä vaan vain kivoja asioita ja palautumista vähän kuin entisajan sunnuntait.

Jos kaipaat matalankynnyksen apua omaan palautumiseen ja rentoutumiseen, niin ole rohkeasti yhteydessä. Tarjoamme palautumis– ja mentaalivalmennusta sekä rentouttavia Hengähdyshetkiä®-harjoituksia ja äänimaljahoitoja. Syksyllä meiltä on tulossa myös Kohti parempaa unta – workshop.

Joskus unen perustarpeen toteuttaminen voi muuttua haastavaksi ja sitä voi varjostaa huoli. Unien jäädessä vähiin ja kroonistuessa sillä voi olla myös terveydellisiä vaikutuksia. Joidenkin arvioiden mukaan joka kymmenes kamppailee unettomuusongelmien kanssa ainakin jossain elämän vaiheessa, joten kyse on melko yleisestä ongelmasta. Ongelmien kanssa ei kannata jäädä yksin ja kroonistuneiden uniongelmien kanssa kannattaakin mennä unilääkärin juttusille.

Hyviä unia toivottaa Minttu & MondayBlissin tiimi