Hyvinvointia ja selkeyttä meditoimalla

Kaipaatko elämääsi ja arkeesi selkeyttä ja rauhaa? Mitä, jos kekeilisit meditointia? Meditaatio on kasvattanut suosiotaan länsimaissa, muttei suinkaan turhaan.

Meditaatio on mielen harjoitus, joka keskittyy tietoisuuden lisäämiseen, rentoutumiseen ja sisäiseen rauhaan. Meditaatio voi sisältää erilaisia tekniikoita, mutta yhteisenä piirteenä on yleensä tietoinen läsnäolo ja keskittyminen. Meditaatiossa voidaan keskittyä esimerkiksi hengitykseen, johonkin kohteeseen tai ajatukseen ja näin vähentää ympäristön ärsykkeitä ja hiljentää mielessä risteileviä ajatuksia.

Mitä hyötyä meditoinnista voi olla?

Meditaatiosta voi olla monia hyötyjä, ja tutkimukset ovat osoittaneet, että säännöllinen meditaatio voi vaikuttaa myönteisesti sekä fyysiseen että psyykkiseen terveyteen. Muutamia meditoinnin tunnettuja hyötyjä on mm.

Stressin vähentäminen: Meditaatio on yksi tunnetuimmista stressinhallintamenetelmistä. Se auttaa aktivoimaan kehon rentoutumisvasteen, joka vastustaa stressireaktioita.

Ahdistuksen lievittäminen: Monet ihmiset kokevat, että meditaatio auttaa vähentämään ahdistusta ja pelkoa sekä parantaa mielialaa.

Parantunut keskittymiskyky: Säännöllinen meditaatio voi auttaa parantamaan huomion keskittymistä ja tietoisuuden taitoja. Tämä voi heijastua positiivisesti suorituskykyyn monilla elämänalueilla.

Unen laadun parantuminen: Meditaatio voi auttaa rentouttamaan kehoa ja mieltä, mikä puolestaan voi edistää parempaa unen laatua.

Verenpaineen ja sykkeen säätely: Joissakin tutkimuksissa on havaittu, että meditaatiolla voi olla myönteisiä vaikutuksia verenpaineeseen ja sydämen sykkeeseen.

Itsetuntemuksen lisääntyminen: Meditaatio voi auttaa lisäämään tietoisuutta omista ajatuksista, tunteista ja reaktioista, mikä johtaa parempaan itsetuntemukseen.

Emotionaalinen hyvinvointi: Meditaatio voi auttaa hallitsemaan tunteita, lisätä myönteisiä tunteita ja vähentää negatiivisia reaktioita stressaaviin tilanteisiin.

Kipuherkkyyden vähentäminen: Joillakin ihmisillä on havaittu, että meditaatio voi auttaa vähentämään kipua tai ainakin muuttamaan suhtautumista siihen.

Immuunijärjestelmän vahvistaminen: Joissakin tutkimuksissa on viitteitä siitä, että meditaatio saattaa tukea immuunijärjestelmää.

Luovuuden lisääntyminen: Meditaatio voi edistää luovaa ajattelua ja auttaa vapauttamaan mielen rajoituksista.

On kuitenkin tärkeää huomata, että meditaation vaikutukset voivat vaihdella yksilöittäin, ja tulokset eivät välttämättä ilmene heti. Säännöllinen harjoittelu ja kärsivällisyys ovat usein avain meditaation myönteisiin vaikutuksiin.

Miten aloittaa meditointi?

Meditaation aloittaminen voi tuntua aluksi haastavalta, mutta se on taito, joka kehittyy säännöllisen harjoittelun myötä. Tässä on askel askeleelta ohjeita, jotka voivat auttaa sinua aloittamaan meditaation:

 1. Valitse mukava ja rauhallinen paikka:
  • Etsi hiljainen paikka, jossa voit istua tai maata mukavasti ilman häiriötekijöitä.
  • Sammuta puhelin tai aseta se äänettömälle, jotta et häiriinny meditaation aikana.
 2. Istu tai makuulle mukavasti:
  • Voit istua tuolilla jalat rentoina tai ristissä, tai voit maata selälläsi mukavalla alustalla. Tärkeintä on, että sinun on mukava olla.
 3. Sulje silmäsi:
  • Sulje silmäsi auttaaksesi keskittymään paremmin sisäiseen maailmaasi.
 4. Hengitä syvään:
  • Aloita hengittämällä syvään ja hitaasti. Kiinnitä huomiosi hengityksen liikkeeseen.
  • Tunne, miten ilma virtaa sisään nenän kautta ja ulos suun kautta. Voit keskittyä hengityksen tuntuun vatsassa, rinnassa tai nenässä.
 5. Keskity hengitykseen:
  • Yritä pitää mielesi keskittyneenä hengitykseen. Huomaat, että ajatuksesi saattavat vaeltaa; se on normaalia. Palaa kuitenkin lempeästi takaisin hengitykseen.
 6. Aloita lyhyesti:
  • Aloita lyhyellä aikavälillä, esimerkiksi viidellä minuutilla. Voit lisätä aikaa vähitellen, kun tunnet olosi mukavaksi.
 7. Kokeile eri tekniikoita:
  • Kokeile erilaisia meditaatiotekniikoita, kuten mindfulness-meditaatiota tai ohjattua meditaatiota, jotta löydät sinulle parhaiten sopivan tyylin.
 8. Älä tuomitse itseäsi:
  • Meditaatio ei tarkoita täydellisyyttä. Älä tuomitse itseäsi, vaikka mielesi vaeltelisi. Jatka harjoittelua ja hyväksy se, mikä on.
 9. Säännöllinen harjoittelu:
  • Tärkeintä on harjoitella säännöllisesti. Meditaation hyödyt voivat tulla esiin paremmin, kun teet siitä osan päivittäistä rutiiniasi.

Muista, että meditaatio on henkilökohtainen kokemus, ja voit sopeuttaa sen omiin tarpeisiisi. Ajan myötä voit kehittää oman meditaatiotyylin, joka sopii parhaiten sinulle. Minulle sopivin ajankohta meditaatiolle on aamu ja keskittymiseen auttaa ohjatut meditaatiot, mutta tyylejä on monia.

Matalan kynnyksen tapa tutustua meditaatioon voi olla osallistuminen Hengähdyshetkiä-harjoitukseen, jossa käytetään samoja tekniikoita kuin meditaatiossa, yinjoogassa ja mindfulnesissa. Parhaimmillaan myös yinjooga voi olla meditatiivinen kokemus. Tervetuloa kokeilemaan olisiko näistä jompi kumpi sinulle sopiva palauttava harjoitus.

Tsemppiä kokeiluun ja oman meditaatiotyylisi löytämiseen toivottaa Minttu.