Matka parempiin aamuihin ja aamurutiineihin

En ole ollut aina aamuihminen, enkä tarkkaan muista missä vaiheessa minusta sellainen tuli. Jossain vaiheessa kuitenkin huomasin, että elämä vain tuntui lipuvan ohi ja en koskaan ehtinyt tai jaksanut tehdä niitä kivoja asioita, joita olin päivällä ajatellut. Hiljalleen rupesin ensin urheilemaan aamuisin, jotta olisin mahdollisimman energinen ja kukaan tai mikään ei voisi tulla treenieni tielle. Aamuihin on sittemmin kuulunut uimista, kuntosalilla käyntiä, juoksua ja viimeisimpänä joogaa. Matkan varrella olen oppinut, että vähemmän on enemmän. On parempi liikkua viitenä aamuna viikossa vaikka 10-20 minuuttia kuin kerran
viikossa tunti. Usein aikaa ja intoa kuitenkin löytyy enemmän, kun keho herää ja energiataso nousee harjoituksen myötä. Kun tavasta tulee rutiini, niin sitä vain automaattiohjauksella lähtee tekemään asioita miettimättä sen kummemmin huvittaako tai jaksaako juuri tänään.

Aamuihin on tullut lisää elementtejä myöhemmin. Aika tarkalleen 3 vuotta sitten juuri ennen pahimman pandemian saapumista Suomeen aloitin meditoinnin, mihin jäinkin heti koukkuun ja olen siitä on tullut pysyvä aamurutiini. Usein ajatellaan, että ainut oikea tapa meditoida on istua hiljaa lootusasennossa puolituntia. Tässäkin vähemmän on enemmän, koska harvoin levoton mieli ja keho pystyy olemaan paikallaan puolta tuntia. Oma tapa ja tyyli on löytynyt vasta myöhemmin. Parhaiten pystyn pysähtymään aamuisin heti herättyä ennen kuin ajatukset lähtee laukalle ja päivän to do – lista alkaa pyörimään päässä. Parhaiten pystyn pysähtymään keskittymällä hengitykseen tai kuuntelemalla erilaisia nauhoituksia, joille iso peukku. Nykyisin aamu alkaa 5-15 minuutin meditaatiolla heti herätyskellon soitua. I just love it!

Tavoitteellisemman liikunnan ja terveyden vuoksi olen viimeisen parin vuoden aikana myös kiinnittänyt enemmän huomioita siihen mitä syön. Vähemmän koodeja ja ärsytystä vatsalle, enemmän energiaa ja luomua. Tässä vaiheessa mukaan on tullut myös puhtaan veden ja nyttemmin sitruunaveden juominen aamuisin. Veden juomisen hyödyistä on puhuttu niin paljon, että olihan sitä pakko kokeilla itsekin. Veden juon 30-60 minuuttia ennen aamupalaa, jotten se ehtii laskeutua ja puhdistaa suolistoa. Vaikuttaa muuten huomattavasti aamuiseen nälän tunteeseen ja vireystilaan.

Kirsikkana kakun päällä on omien tavoitteiden edistäminen tai opiskelu aamuisin. Tästä sain idean Jari Sarasvuon aamutreeneistä, joissa treenattiin 20 minuuttia, tehtiin aamutoimia 20 minuuttia ja opiskeltiin 20 minuuttia. Samaa sanomaa kerrotaan Robin Sharman kirjassa 5 am Club, jolle vahva suositus. Jos joka aamu varaa omille asioille, tavoitteille, lukemiselle tai opiskelulle 15–30 minuuttia, niin se on aika paljon viikossa tai kuukaudessa tai vuodessa. Lisäksi homma on hoidettu jo aamulla pois vaivaamasta mieltä.

Jos mietit, että tuossapa oli vähän liikaa ohjelmaa yhteen aamuun, niin näin voi toki olla. Olen unelmoinut tällaisista pitkistä omista aamuista jo yli 10 vuotta sitten ja nyt vihdoin nautin niistä täysin. Kiitos tästä mahdollisuudesta myös pandemian tuomien etätöiden. Nousen edelleen tuttuun tapaan kuuden aikoihin, mutta aloitan työt vasta yhdeksän aikoihin, joten aamuihin jää mukavasti omaa omannäköistä kiireetöntä aikaa. Tämä tietysti tarkoittaa myös sitä, että illalla mennään ajoissa nukkumaan.

Olisi kiva kuulla miltä sun aamut näyttävät tai millaisia haluaisit niiden olevan?
Jos sun aamut eivät vielä ole sellaisia kuin toivot tai haluaisit jotain muuta muutosta arkeesi, niin tervetuloa ”Unelmien vuosi – workshoppiin” tai ota yhteyttä valmennuksen merkeissä. Sinun ei todellakaan tarvitse odottaa 10 vuotta, jotta eläisit unelmiesi elämää.

Ihania omannäköisiä aamuja sinulle toivottaa Minttu.