Miten alan Airbnb- majoittajaksi?

Airbnb:sta on tullut viime aikoina tunnettu ja suosittu vaihtoehto hotellimajoittumiselle. Moni matkalainen kaipaa perinteisen hotellimajoituksen rinnalle vähän vaihtelua ja myös edullisempaa vaihtoehtoa joko pikaisille tai pidemmille majoituksille. Ehkä sinäkin olet majoittunut johonkin Airbnb-kohteeseen tai pohtinut Airbnb-majoittajaksi ryhtymistä. Haluammekin madaltaa kynnystäsi lähteä kokeilemaan Airbnb-majoittamista omien hyvien kokemustemme innoittamana. Yleisen kustannustason nousun myötä Airbnb-majoittaminen voi olla myös hyvä tapa pienille tai vähän isommillekin lisätienesteille tuoden turvaa omaan taloudelliseen tilanteeseen. Majoittajana toimiminen avaa oven myös uusiin kokemuksiin ja mielenkiintoisiin kohtaamisiin.

Aloittamisen helppous voi yllättää positiivisesti, joten kokosimme alle muutamia käytännön vinkkejä. Lisäksi suosittelemme tutustumaan Joonatan Voltin erinomaiseen kirjaan “Airbnb – Ansaitse asunnollasi”.

Miten muut sen tekevät?

Tutustu Airbnb- sovelluksessa alueesi tarjontaan ja hintoihin. Mieti miten oma kotisi, tai asuntosi sijoittuu tarjonnassa. Tarvittaessa kannattaa varmistaa jo alkuvaiheessa, että Airbnb-majoittaminen on kyseissä taloyhtiössä sallittua. Ilmoituksen laadintaan saa hyviä vinkkejä valokuviin ja teksteihin. Airbnb- sivustolla on hyvät ohjeet majoitustoiminnan aloittamiseksi aina kohteen valokuvaamisesta lähtien. Supermajoittajien profiileita ja palautteita tarkastelemalla voi saada myös itsellesi ideoita, mitä asioita asiakas pitää tärkeinä. Hyvä idea voi olla myös itse vastaavaan Airbnb-kohteeseen majoittuminen. Jos et ole silloin johonkin majoittujana tyytyväinen, niin voit tehdä itse aina toisin ja paremmin.

“Aloitin Airbnb-majoittajana reilu vuosi sitten, kun mietin miten voisin hyödyntää omassa kodissa vapaana olevaa tilaa ja saada myös pientä lisätienestiä kodin remontteihin. Aluksi sallin vain lyhyitä maksimissaan 2 yön majoituksia ja otin vieraat aina henkilökohtaisesti vastaan. Myöhemmin hyvien kokemusten jälkeen meidän vierashuoneeseen voi majoittua viikoksi ja olen hankkinut avainsäilön, jotta vieraat voivat saapua ja kulkea joustavasti.”

Minna

Majoituksen varustelu

Majoituksen varustelu vastaa monesti hotellihuoneen, tai huoneistohotellin varusteita. Mieti minkälaisessa paikassa itse olisit valmis yöpymään ja minkälaisia varusteita itse kaipaisit yöpymisen ajaksi. Palvelusta löytyy pitkä varusteluettelo omien ajatuksiesi tueksi. Moni arvostaa hyvää sänkyä, laadukkaita vuodevaatteita ja pientä keittopistettä.

Ilmoitus ja valokuvat

Ilmoituksen tekeminen on varsin vaivatonta ja siihen ei montaa minuuttia teknisesti mene. Alkuun pääsee viidellä valokuvalla ja kohteen perustiedoilla. Tekstiin kannattaa kuitenkin käyttää aikaa, jotta saat siitä mahdollisimman informatiiviseen ja houkuttelevan. Valokuvien laatuun ja asetteluun kannattaa käyttää hieman aikaa, kuva kertoo kuitenkin enemmän kuin tuhat sanaa. Airbnb:llä on myös omia valokuvaajiaa, joita voit tarvittaessa käyttää. Aluksi kannattaa kuitenkin kokeilla onko majoittaminen juuri se sinun juttusi.

Hinnoittelu

Sovelluksesta näkee muiden alueella toimivien hinnat. Hintoja voi muuttaa helposti myöhemminkin. Sovellukseen voi määritellä yö hinnan lisäksi hinnan lisähenkilöille ja siivousmaksun. Pidempiin yöpymisiin voi antaa paljousalennuksia. Voit myös hinnoitella sensongin tai suositummat päivät korkeammalla hinnalla tai hyödyntää Airbnb:n automaattista hinnoittelua, jolloin hinta elää kysynnän mukaan.

Ohjeet

Vierasta varten on hyvä tehdä selvät ohjeet, jotta asiointi on mahdollisimman sujuvaa. Ohjeet alkavat aina avaimen luovutuksesta, asunnossa toimimiseen ja poislähtöön. Mitä selkeämmät ohjeet ovat, sitä parempi asiakaskokemus on. Ohjeita ja toimintatapoja ehtii muokata ja täydentää myöhemmin käytäntöjen vakiintuessa.

“Olen tuore Airbnb-majoittaja. Hankimme mieheni kanssa pienen yksiön ja päätimme kokeilla sen lyhytaikaista vuokrausta ennen vuokralaisen etsintää. Liiketoiminta on lähtenyt mukavasti liikkeelle, ensimmäisen viikon aikana on tullut varauksia jo seitsemälle yölle.”

Suvi

Käytännön asiat

Kannattaa miettiä etukäteen, miten toteutat avainten luovutuksen ja kohteen siivouksen. Nämä vievät oman aikansa. Kohteen varustelusta ja siivouksesta on hyvä tehdä tarkastuslistat, jotta kohteen valmistelu uudelle majoittujalle sujuu helposti ja mikään asia ei vahingossa unohdu.  Voit myös varata automaattisesti jokaisen varauksen jälkeen yhden päivän siivoukselle, jotta jää hyvin aikaa siivoukselle ja saat arjen sujumaan mukavasti.

Kannustamme rohkeasti kokeilemaan Airbnb-liiketoimintaa matalalla kynnyksellä, jos asia kiinnostaa. Matkanvarrella ehtii viilata toimintatapoja ja kehittää liiketoimintaa.